Kan alla bli bra ledare?


Hej allensamans! I det här inlägg tänkte jag bemöta en typ av inställning som vi alla säkert råkat ut för. Nämligen inställningen av att man antingen föds med en talang, eller så gör man det inte. En del föds som bra på att måla, vissa inte. Precis på samma sätt anser dessa människor att en bra ledare är någonting man föds till, något man har med sig ifrån början och inte något som man övar upp. Detta är skitsnack! För med mycket vilja och lite träning kan man bli vad som helst.

Kan alla människor bli en bra ledare? 


Svaret är simpelt: absolut! Allting ligger i inställningen som man har. Har man drivkraften att bli en bra ledare – kommer man att bli det också. Det är när man ger upp direkt och tänker i negativa banor som ens ledarroll inte kommer utvecklas. Det må ta tid och kraft för att bli en bra ledare men alla människor kan träna sig till det.

RONS-modellen.

Alla människor har olika personligheter. Ledarskap fungerar på olika sätt för olika personlighetstyper. Vilken ledarstil som passar dig beror helt enkelt på din personlighetstyp.

RONS-modellen är en modell, uppkommen av Birgitta Ahltor, som beskriver att det finns fyra olika personligheter inom ledarskap. Dessa är Resultatjägaren, Organisitören, Nytänkaren och Samordaren.

Resultatjägaren är en tävlingsmänniska med höga mål, som ofta fokuserar på sina egna prestationer. Organisatören räknas du som om du är ordningsam och strukturerad samt är tydligt i kommunikationen. Nytänkaren är en spontan person som hela tiden kommer med nya projekt och idéer. Samordaren lägger mycket tid på att medarbetarna ska må bra och är en bra lyssnare.

Det finns styrkor och svagheter inom dessa fyra kategorier och en bra ledare måste kunna behärska saker ifrån alla dessa stilar. Om vi säger att jag är resultatjägare, bör jag låna vissa egenskaper ifrån de andra kategorierna eftersom att det i exempelvis detta fall, inte räcker att bara ha fokus på resultat. Utan då kan man lära sig om idéer ifrån nytänkaren, planeringen ifrån organistören och den sociala samverkan ifrån samordnaren. Att kunna använda sig utav olika personlighetstyper är ett vinnande koncept för ett bra ledarskap.

Känner du dig fortfarande osäker på din ledarstil i förhållande till din personlighet kan tipsa om ett tidigare inlägg i min blogg.  Jag har för en tid sedan skrivit om boken Omgiven av idoter: hur man förstår dem som inte går att förstå, skriven av Thomas Eriksson. Där kan du garanterat lära dig något om dig själv och din roll som ledare